FARK ETMEDEN NASIL KALORİ AZALTABİLİRİZ?

Kalori Azaltma_3

Vücut ağırlığındaki her 1 kg fazlalık kişinin fazladan 7000 kalori aldığının göstergesidir. Yaş, boy ve cinsiyetinize göre yapılacak hesaplamada fazladan 10 kilonuzun olması ihtiyacınız olan kaloriden 70000 kalori fazla aldığınızı gösterir. Her gün 200 kalori fazla yiyerek bile 1 yılda 10 kilo alabilirsiniz.

Buna rağmen diyet yapmak istemiyor, motivasyon eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. Halbuki doğru seçimlerle doğru beslenme alışkanlıklarına yönelerek fazla kilolarınıza elveda diyebilirsiniz.

Her öğününüzden diyet yapma psikolojisine girmeden, sadece bazı değişikliklerle yaklaşık 100 kalori azaltabilirsiniz. Böylelikle 3 ana öğünde toplam 300 kalori azaltarak haftada 2100 kalori ayda ise fark etmeden 1 kg kaybedeceksiniz demektir.

 

Sıvılara Dikkat!!

Gün içinde meyve suyu, asitli içecekler, sporcu içecekleri tarzı yüksek kalorili içeceklerin yerine onların yerine su, ayran, sade soda tüketmek haftada 3500 kalori azaltmanızı sağlayacaktır.

 

Şekerden Vazgeçin!!

2 kesme şekerin 40 kal olduğunu düşünürsek, çay ve kahveyi şekersiz tüketmek ortalama günde 150 kcal daha az kalori almanızı sağlayacaktır. Bu sayede sadece çay ve kahvedeki şekeri keserek yılda ortalama 6-7 kg verebilirsiniz.

 

Küçük Tabaklar = Küçük Porsiyonlar!!

Küçük tabaklar kullanmak yemek porsiyonlarınızın azalmasına yol açacaktır. Bu da günde en az 150 kal az almanız demektir.

 

Aperatifler Sanıldığı Kadar Masum Değil!!

Yemek öncesi sunulan zeytinyağı, ekmek, peynir çeşitleri gibi aperatifler tüketimlerinde aşırıya kaçıldığında ciddi birer kalori tuzağıdır. Apertifleri keserek günde 100 kal azaltabilirsiniz.

 

Sosları Azaltın!!

Yüksek su ve lif içerikleriyle günlük beslenmemizde mutlaka yer almasını istediğimiz salatalar içerisine eklenen soslar, peynir, çıtır ekmek tarzı besinler ile günde en az 200-300 kal daha fazla alınmasına neden olmaktadır. Bu nedenle mümkün olduğu kadar sossuz, az yağlı, bol limon ve sirkeli salata tüketerek günlük kalori alımınızı azaltabilirsiniz.

 

Bir Çatal Diyip Geçmeyin!!

Yemek hazırlarken ya da tatlarına bakmak için yemek masasındayken bir ik çatal diyerek tırtıkladığınız her besin size kalori olarak geri dönecektir. Tırtıklama alışkanlığını bırakarak günde 150 kal azaltabilirsiniz.

 

TV, Bilgisayar Karşısında Geçirdiğiniz Zamanı Azaltın!!

Yapılan çok güncel bir çalışmaya göre günde iki saatten fazla televizyon seyreden yetişkinlerin %7 daha fazla kalori aldığı ve bu ekstra enerjinin şekerli besinlerden geldiği gözlenmiştir. Süreyi kısa tutmaya özen gösterin.

 

Kahveden Ne Olur Diye Düşünmeyin!!

Kahve kültürünün giderek geliştiği ve yaygınlaştığı bir gerçek. Siz de kahvesiz yapamam diyenlerdenseniz, kremalı kahveleri tercih etmeyerek, büyük boy yerine küçük boyları seçerek, light  ve şekersiz seçimlerde bulunarak günde ortalama 150-200 kal azaltabilirsiniz.

 

Zeytinyağı Miktarında Aşırıya Kaçmayın!!

Zeytinyağı son derece sağlıklı bir yağ çeşidi olsa da neticede 1 tatlı kaşığı yaklaşık 45 kaloridir. Tüketiminde sağlıklı olması nedeniyle aşırıya kaçmak fark edilmeyen kiloların nedeni olabilir. Yemeklerinizde 1-2 yemek kaşığından fazla zeytinyağı kullanmayarak, salatalara ise sadece1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave ederek günlük ortalama 150-200 kalori az tüketebilirsiniz.

 

Kızartma Yerine Haşlanmış Patates Tercih Edin!!

Patates kızartması yerine fırın patates veya haşlanmış patates tercih ederek 150 kalori azaltabilirsiniz.

 

Dyt. Burcu ÖZEN YEŞİL

Bunu Paylas

Facebook Twitter

Bir Cevap Yazın